Burgery z ciecierzycą i natką pietruszki
Takich zdrowych jeszcze nie jadłaś.

Składniki
- 250 g ugotowanej
- kaszy gryczanej niepalonej (ok. 1/3 szkl. suchej)
- 250 g ciecierzycy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka sezamowej pasty tahini
- 2-3 łyżki bułki tartej
- natka
- masło klarowane
- przyprawy:
- po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, oregano, słodkiej papryki,
- sól, pieprz
Ciecierzycę odcedź, przełóż do miski i zmiksuj na masę. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie masła klarowanego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smaż jeszcze przez około minutę. Wrzuć cebulę do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajko, bułkę tartą, tahinę, umytą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże, płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i kładź na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami tłuszczu. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Burgery świetnie smakują z warzywami i dipami.Zobacz także: