Burgery z ciecierzycą i natką pietruszki
Takich zdrowych jeszcze nie jadłaś.
Ciecierzycę odcedź, przełóż do miski i zmiksuj na masę. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszaj.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie masła klarowanego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smaż jeszcze przez około minutę.
Wrzuć cebulę do masy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajko, bułkę tartą, tahinę, umytą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże, płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i kładź na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami tłuszczu. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Burgery świetnie smakują z warzywami i dipami.
Zobacz także: