Reklama

Camembert pieczony z bakaliami

Poznaj prawdziwie francuski smak.


Składniki

  • 2 sery camembert francuskie (żadnych podróbek, warto trochę zainwestować w oryginalny camembert, nie pożałujesz)
  • garść ulubionych bakalii (ja używam suszonych fig, śliwek, orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów)
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • świeży tymianek
  • 1 bagietka na zakwasie (obowiązkowa!)

1. Wyciągnij ser z drewnianego opakowania, odwiń z folii i włóż z powrotem do opakowania. Łyżką delikatnie zeskrob z wierzchu charakterystyczną pleśniową skórę. Posyp dwiema łyżkami bakalii. Całość owiń delikatnie folią aluminiową tak, aby stworzyć rodzaj papilotka. Góra ma być przykryta, żeby bakalie się nie spaliły.

2. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 10-12 minut. Po wyciągnięciu odwiń z folii, przełóż na talerze. Polej miodem.

Przepis pochodzi z książki Davida Gaboriauda „Coś francuskiego”

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy