Cannelloni z fetą
Składniki
Składniki na 6 porcji:
- 150 g suszone pomidory
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- szczypta gąłki muszkatołowej
- 1 opakowanie ser feta
- 100 g żółty ser
- 500 g szpinak mrożóny
- 500 g makaron cannelloni
- 2 ząbki czosnek
- sól i pieprz
5-6 osób
Makaron gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Szpinak rozmrażamy, dymkę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy odsączony z wody szpinak, pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec mieszamy z rozdrobnioną fetą. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, zioła prowansalskie, chwilę gotujemy, odstawiamy i miksujemy na gładki sos.
Sosem polewamy makaron, posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy, aż ser się rozpuści.