Reklama

Reklama

Cannelloni z mięsem

Pyszne cannelloni faszerowane mięsem wołowym.

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • olej do smażenia
  • listki laurowe
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić połowę posiekanej cebuli i czosnek, dodać marchewkę i pietruszkę. Mięso usmażyć na patelni i przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, rozkruszone zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 10 min i zoestawić do ostygnięcia.

Po przestudzeniu do mięsa dodać śmietanę i połowę sera, wymieszać i nadziewać cannelloni, układać w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pozostałą cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą, doprawić solą i pieprzem, dusić 5 min.

Reklama

Sosem polać cannelloni, posypać pozostałym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 45 min.

Zobacz także:

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje