Reklama

Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Jak poczuć smak lata, kiedy za oknem zimno i ponuro? Zapraszamy na znane i mniej znane przysmaki ze słonecznej Italii.

Składniki

  • 200 g makaronu cannelloni (grube rurki)
  • 500 g szpinaku
  • oliwa
  • 400 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ok. 1 l sosu beszamelowego

Sposób przygotowania:

1. Szpinak przesmaż na rozgrzanej oliwie. Po wystudzeniu wymieszaj z ricottą i jajkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

2. Makaronowe rurki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty. Odcedź je na sicie. Napełnij szpinakowym farszem (możesz użyć rękawa cukierniczego). Dno żaroodpornego naczynia posmaruj 3-4 łyżkami sosu beszamelowego. Ułóż rurki - jedna obok drugiej. Zalej pozostałym sosem. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj ok. 25 minut.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy