Cannelloni z ricottą i szpinakiem
Jak poczuć smak lata, kiedy za oknem zimno i ponuro? Zapraszamy na znane i mniej znane przysmaki ze słonecznej Italii.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak przesmaż na rozgrzanej oliwie. Po wystudzeniu wymieszaj z ricottą i jajkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Makaronowe rurki wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 1-2 minuty. Odcedź je na sicie. Napełnij szpinakowym farszem (możesz użyć rękawa cukierniczego). Dno żaroodpornego naczynia posmaruj 3-4 łyżkami sosu beszamelowego. Ułóż rurki - jedna obok drugiej. Zalej pozostałym sosem. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekaj ok. 25 minut.
Zobacz także: