Cantucci
Przygotowanie:
1. Migdały posiekaj (nie trzeba ich obierać ze skórki). Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj roztrzepane jajka, skórkę cytryny, rozpuszczone masło oraz migdały. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek i włóż do lodówki na 45-60 min.
2. Podziel ciasto na części i uformuj wałki (o średnicy ok. 3 cm). Lekko spłaszcz wałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niezbyt blisko siebie, bo ciasto będzie zwiększać objętość. Roztrzep żółtko z mlekiem i posmaruj wierzch wałków. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30 min.
3. Po lekkim wystudzeniu pokrój na ukośne kromeczki. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 min, aby ciasteczka się wysuszyły. Powinny być twarde i rumiane.
Zobacz także: