Reklama

Cantucci

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • 300 g migdałów
  • 3 jajka
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • sól
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie: 

1. Migdały posiekaj (nie trzeba ich obierać ze skórki). Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodaj roztrzepane jajka, skórkę cytryny, rozpuszczone masło oraz migdały. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek i włóż do lodówki na 45-60 min. 

2. Podziel ciasto na części i uformuj wałki (o średnicy ok. 3 cm). Lekko spłaszcz wałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale niezbyt blisko siebie, bo ciasto będzie zwiększać objętość. Roztrzep żółtko z mlekiem i posmaruj wierzch wałków. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30 min. 

3. Po lekkim wystudzeniu pokrój na ukośne kromeczki. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 min, aby ciasteczka się wysuszyły. Powinny być twarde i rumiane.

Zobacz także:

Reklama

Kopytka z kurkumą



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy