Carpaccio z kozim serem
Carpaccio z buraka urozmaici każdy obiad. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako przystawka, lecz także jako smakowita przekąska na imprezach.

Składniki
- 3 średniej wielkości buraki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 150 g miękkiego sera koziego
- 50 g sera typu blue
- kilka liści sałaty
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz do smaku
- ew. natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Buraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut (do miękkości). Lekko przestudź i obierz ze skóry.
2. Gdy całkowicie wystygną, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm i ułóż na liściach sałaty. Skrop oliwą i octem.
3. Na każdym plasterku buraka ułóż porcję koziego sera, kawałki sera blue i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Możesz udekorować natką pietruszki.
Zobacz także: