Carpaccio z kozim serem

Carpaccio z buraka urozmaici każdy obiad. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako przystawka, lecz także jako smakowita przekąska na imprezach.

Wystarczy odrobina sera, by odmienić smak każdej potrawy
Wystarczy odrobina sera, by odmienić smak każdej potrawy123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 50 g sera typu blue
  • kilka liści sałaty
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • ew. natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut (do miękkości). Lekko przestudź i obierz ze skóry.

2. Gdy całkowicie wystygną, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm i ułóż na liściach sałaty. Skrop oliwą i octem.

3. Na każdym plasterku buraka ułóż porcję koziego sera, kawałki sera blue i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Możesz udekorować natką pietruszki.

Zobacz także:

Sałatka z pieczonym burakiemStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?