Reklama

Reklama

Carpaccio z kozim serem

Carpaccio z buraka urozmaici każdy obiad. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako przystawka, lecz także jako smakowita przekąska na imprezach.

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 50 g sera typu blue
  • kilka liści sałaty
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku
  • ew. natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj, każdy owiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut (do miękkości). Lekko przestudź i obierz ze skóry. 

2. Gdy całkowicie wystygną, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm i ułóż na liściach sałaty. Skrop oliwą i octem. 

3. Na każdym plasterku buraka ułóż porcję koziego sera, kawałki sera blue i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Możesz udekorować natką pietruszki. 

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy