Reklama

Carpaccio z polędwicy wołowej

Moda na carpaccio z buraków i innych produktów świeciła w ostatnich czasach tryumfy, ale nie zna tego dania ten, kto nie jadł go w prawdziwej wersji - z wołowiny. Aby mięso pokroić w naprawdę cienkie plastry, należy je wcześniej lekko zamrozić.

Składniki na 4 porcje:

600 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plasterki

4 łyżki świeżo wyciśniętego soku

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Świeżo mielony czarny pieprz

60 g parmezanu

Plastry mięsa układamy między arkuszami folii spożywczej i rozbijamy lub wałkujemy, by były cienkie jak papier. Na posmarowanym oliwą talerzu układamy mięso. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy