Reklama

Reklama

Ćevapčići z grilla po chorwacku

Smaki wakacji!

Składniki:

400 g mielonej cielęciny

200 g mielonej wieprzowiny

1 cebula

1 jajko

1 kajzerka

1 łyżka Vegety

oliwa

Składniki na sos:

200 g Ajvaru łagodnego

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Z mięsa formować ćevapčići - małe roladki - i nadziewać je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ćevapčići grillować na rozgrzanym ruszcie. Przygotować sos: Ajvar wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Pieczone ćevapčići podawać z przygotowanym sosem i sałatą według uznania.

Reklama

Wskazówka:

Ćevapčići podczas grillowania smarować oliwą, aby pozostały soczyste oraz nie przywierały do rusztu.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy