Składniki:
400 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka Vegety
oliwa
Składniki na sos:
200 g Ajvaru łagodnego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Z mięsa formować ćevapčići - małe roladki - i nadziewać je na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ćevapčići grillować na rozgrzanym ruszcie. Przygotować sos: Ajvar wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną i natką pietruszki. Pieczone ćevapčići podawać z przygotowanym sosem i sałatą według uznania.
Wskazówka:
Ćevapčići podczas grillowania smarować oliwą, aby pozostały soczyste oraz nie przywierały do rusztu.