Chili con carne z papryką i kolendrą
Przygotowanie:
1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzuć na nią obrane i posiekane cebule. Podsmaż. Gdy zrobią się brązowe, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podduś.
2. Dołóż mielone mięso. Smaż na dużym ogniu około 8 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby się nie przypaliło.
3. Rozgnieć lekko w moździerzu ziarna kolendry. Dodaj je razem z kminem, oregano, papryką wędzoną i ostrą.
Przyprawy dodają smaku potrawom i działają prozdrowotnie. A gdy marzniesz, ugotuj danie, od którego zrobi Ci się ciepło! Przyprawy doskonale zastępują w kuchni sól. Badania pokazują, że osoby, które zamiast niej zaczęły używać np. lubczyku, tymianku i estragonu, łatwiej zrzuciły kilka kilogramów i mają niższe ciśnienie.
4. Umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę paprykę. Dodaj do mięsa i smaż 3 min.
5. Wrzuć na patelnię pomidory wraz z sokiem. Po chwili, gdy odparują, wlej bulion. Zmniejsz ogień i duś jeszcze około 20 minut.
6. Przepłucz na sicie pod bieżącą wodą fasolę i kukurydzę. Dodaj je do potrawy, a następnie wsyp cynamon, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. Umyj, osusz i posiekaj kolendrę, a ser cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
8. Nałóż gorące chili con carne do miseczek. Posyp je tartym serem i kolendrą. Do tej potrawy dobrze pasują takie dodatki jak: chipsy kukurydziane, tortille lub ryż.
Zobacz również: