Chilli con carne Smoczy oddech
Przepis pochodzi z programu ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim”.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 2,5 godziny
Dla 10 osób
Składniki:
Na chilli:
30 g masła
3 łyżki topionej słoniny lub oleju roślinnego
2 czerwone papryczki, posiekane
2 papryki jalapeno, zmielone
3 papryczki chilli Anaheim pieczone, obrane i posiekane
3 papryczki chilli Poblano pieczone, obrane i posiekane
2 żółte cebule, posiekane
1 główka czosnku, posiekana
450 g steku wołowego bez kości, okrojonego i pokrojonego w kostki ok. 0,5 cm
900 g grubo mielonej wołowiny
450 g włoskiej kiełbasy salsiccia
2 łyżeczki cebuli granulowanej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżeczki ostrej papryczki
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
475 ml sosu pomidorowego
250g koncentratu pomidorowego
350 ml piwa jasnego pełnego
240 ml bulionu z kurczaka
2 puszki (450 g) fasoli pinto w zalewie
2 puszki (450 g) fasoli kidney w zalewie
Podwójnie smażone frytki (przepis poniżej)
Krakersy serowe do przybrania
Pęczek cebuli dymki
100 g tartego sera Cheddar
Do podwójnie smażonych frytek:
4 ziemniaki ( o długości ok. 10-13 cm) (do 900 g)
2 litry oleju roślinnego
1 łyżka drobnoziarnistej soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Chilli
1. W dużym garnku na dużym ogniu rozpuść słoninę i masło. Dodaj pieprz, papryczki Anaheim, Poblano i Jalapeno oraz cebulę. Gotuj przez około 5 minut aż do karmelizacji. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut.
2. Dodaj stek i zrumień go, a następnie dodaj mięso mielone i kiełbasę, także je zrumień. Mieszaj delikatnie, starając się nie rozdzielać zbytnio mielonego mięsa. Gotuj całość przez około 7-10 minut, aż mięso ładnie zbrązowieje i będzie ugotowane.
3. Dodaj granulowaną cebulę i czosnek, sproszkowane chilli i paprykę, kminek, kolendrę, pieprz cayenne, sól i pieprz i gotuj przez około minutę. Dodaj sos i koncentrat pomidorowy i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj, mieszając, piwo i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny.
4. Podawaj chilli w miseczkach - na dnie umieść podwójnie smażone frytki, zalej je chilli i przybierz krakersami serowymi i tartym serem.
Podwójnie smażone frytki
1. Obierz ziemniaki, pozostawiając skórkę na ich końcach. Pokrój je na plastry grubości 1 cm, a plastry podziel na słupki o szerokości ok. 1 cm.
2. Napełnij dużą miskę wodą, zanurz w niej ziemniaki. Pozostaw do nasiąkania na min. 30 minut, do 24 godzin. Pomaga to usunąć nadmiar skrobi i zapobiega utlenianiu się.
3. W głębokim garnku rozgrzej olej do 160 stopni. Wyjmij ziemniaki z wody i otrzep, żeby usunąć jej nadmiar.
4. Wrzuć 2 garści ziemniaków do oleju. Nad ziemniakami powinno być przynajmniej 2,5 cm oleju. Smaż je przez 5 do 7 minut, aż zbrązowieją.
5. Odcedź ziemniaki, delikatnie otrząsając je z nadmiaru oleju i pozostaw je na suszarce, aby ociekły.
6. Powtarzaj, aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.
7. Podgrzej olej do 180 stopni. Smaż ziemniaki jeszcze raz, po 2 garści za jednym razem, przez około 2 minuty, aż będą złoto-brązowe.
8. Wyjmij z oleju i odcedź. Przełóż do miski i dopraw delikatnie solą i pieprzem.
9. Powtarzaj, aż wszystkie ziemniaki będą gotowe.
Przepisy Guya Fieri to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów smacznego i konkretnego jedzenia. Powyższa propozycja powinna dać przedsmak tego, co można oglądać na antenie Polsat Food Network codziennie o 12:00 i 23:00 w programie ,,Kulinarne podróże z Guyem Fierim".