Chleb bananowo-batatowy z serkiem
1. Batat obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy i łączymy ze 150 g cukru, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, szczyptą soli, mieszamy.
2. Obrany i pokrojony banan miksujemy z olejem. Dodajemy do mąki razem z batatem, mieszamy. Na koniec łączymy z jajami. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy masę, wyrównujemy i przez całą długość ciasta robimy nacięcie nożem. Pieczemy ok. 50 minut w 180ºC.
3. Pestki dyni niezbyt drobno siekamy i podprażamy na patelni z 10 g cukru, aż się skarmelizuje. Przekładamy na papier, studzimy.
4. Do serka dodajemy jogurt i cukier puder. Miksujemy na puszystą masę. Dobrze ostudzone ciasto wykładamy na paterę. Wierzch dekorujemy serkiem i posypujemy pestkami dyni w karmelu. Dzielimy na kromki i podajemy