Reklama

Chleb bananowo-batatowy z serkiem

Składniki na 12 kromek

  • batat
  • 300 g mąki
  • duży banan
  • 160 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml oleju
  • 2 jaja
  • 100 g jogurtu
  • 300 g serka śmietankowego
  • 60 g cukru pudru
  • 75 g pestek dyni
  • szczypta soli

1. Batat obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy i łączymy ze 150 g cukru, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, szczyptą soli, mieszamy.  

2. Obrany i pokrojony banan miksujemy z olejem. Dodajemy do mąki razem z batatem, mieszamy. Na koniec łączymy z jajami. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy masę, wyrównujemy i przez całą długość ciasta robimy nacięcie nożem. Pieczemy ok. 50 minut w 180ºC.

3. Pestki dyni niezbyt drobno siekamy i podprażamy na patelni z 10 g cukru, aż się skarmelizuje. Przekładamy na papier, studzimy.

Reklama

4. Do serka dodajemy jogurt i cukier puder. Miksujemy na puszystą masę. Dobrze ostudzone ciasto wykładamy na paterę. Wierzch dekorujemy serkiem i posypujemy pestkami dyni w karmelu. Dzielimy na kromki i podajemy

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy