Reklama

Chlebek bananowo-orzechowy

Domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników. Wypróbuj przepis na zdrowy, lekki chlebek bananowy.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 dojrzałe banany
  • 80 g margaryny
  • jajko
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan lub innych
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Obierz banany ze skórek i rozgnieć je widelcem. 

2. Dodaj roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy. Wsyp przesianą przez sito mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli oraz orzechy. Wymieszaj. 

3. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10x20 cm posmarowanej masłem i oprószonej mąką. 

4. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Wstaw keksówkę. Piecz chlebek przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy