Chlebek bananowo-orzechowy
Domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników. Wypróbuj przepis na zdrowy, lekki chlebek bananowy.

Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 dojrzałe banany
- 80 g margaryny
- jajko
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan lub innych
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka sody
- sól
Sposób przygotowania:
1. Obierz banany ze skórek i rozgnieć je widelcem.
2. Dodaj roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy. Wsyp przesianą przez sito mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli oraz orzechy. Wymieszaj.
3. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10x20 cm posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
4. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Wstaw keksówkę. Piecz chlebek przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Zobacz także: