Chlebek bananowo-orzechowy

Domowe smakołyki możesz przygotować z kilku prostych i niedrogich składników. Wypróbuj przepis na zdrowy, lekki chlebek bananowy.

Chlebek bananowy to zdrowa alternatywa na deser- idealna do porannej kawy
Chlebek bananowy to zdrowa alternatywa na deser- idealna do porannej kawy123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 dojrzałe banany
  • 80 g margaryny
  • jajko
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan lub innych
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka sody
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Obierz banany ze skórek i rozgnieć je widelcem.

2. Dodaj roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy. Wsyp przesianą przez sito mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli oraz orzechy. Wymieszaj.

3. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10x20 cm posmarowanej masłem i oprószonej mąką.

4. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Wstaw keksówkę. Piecz chlebek przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Zobacz także:

Deser z bananow i fig na cieście filoStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?