Chlebowe pulpeciki z orzechami
1. Podgrzewamy mleko. Kromki chleba kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, odstawiamy na 30 minut.
2. Szpinak myjemy i osuszamy. Obraną cebulę siekamy, a pozbawiony łupinki ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanych 25 g masła. Dodajemy szpinak i gotujemy 2-3 minuty, odstawiamy do ostygnięcia.
3. Połowę żółtego sera kroimy w drobniutką kostkę, resztę ścieramy na tarce o małych oczkach. Kostki sera dodajemy do chleba razem z jajami, mąką i szpinakiem, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą, wyrabiamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, zagęszczamy ją kolejnymi łyżkami mąki.
4. Z powstałej masy formujemy 8 pulpecików i gotujemy w osolonej wodzie 10-12 minut, odcedzamy.
5. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy pozostałe masło i przez 2-3 minuty podsmażamy na nim orzechy. Masłem polewamy pulpeciki. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem i od razu podajemy.