Składniki:
260 g masła
600 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
7 jaj
500 g mąki
Opakowanie proszku do pieczenia
150 ml mleka
Sól
Sok z 4-5 cytryn
50 g skrobi
Cukier puder
250 g masła, 250 g cukru i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodać 4 jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto nałożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bulka tartą formy (26 cm). Piec w 175 st. C przez 30 minut.
3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli i ½ łyżeczki soku z cytryny. Wsypać 150 g cukru. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Pianę nałożyć na ciasto (zachować 2 cm odstępu od brzegu ciasta) i piec kolejne 30 minut. Uwolnić z formy, ostudzić.
Sok z cytryny, ¼ litra wody, 200 g cukru i 10 g masła zagotować. Skrobię rozmieszać w wodzie, wlać do soku, zagotować, caly czas mieszając. Wmieszać roztrzepane żółtka. Ciasto dwukrotnie przekroić i przelożyć przygotowanym kremem. Posypać cukrem pudrem.
Składniki:
1 cytryna
2 jabłka
200 g masła
Opakowanie cukru waniliowego
6 jaj
350 g mąki
Opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
4-5 łyżek gotowej masy makowej
2-3 łyżki żurawiny (ze słoika)
250 g cukru pudru
Czerwony barwnik spożywczy
Tłuszcz i bułka do formy
Jabłka pokroić na małe kawałki, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać masę makową, do drugiej jabłka. Oba rodzaje ciasta i żurawinę nakładać na przemian do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wybić z formy.
Cukier puder zmieszać 3-4 łyżkami soku z cytryny. Część tak przygotowanej polewy zafarbować za pomocą barwnika spożywczego. Ciasto dekorować białą i czerwoną polewą.
Składniki:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
125 g masła
200 g biszkoptów
6 płatów żelatyny
Opakowanie pomadek Merci Petits "Herbe Sahne"
600 g kremowego twarożku
100 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
500 g śmietany kremówki
Olej do formy
Kawę i kakao zmieszać z 4 łyżkami gorącej wody, ostudzić. Pokruszone biszkopty zmieszać z roztopionym masłem. Okrągła formę (26 cm) posmarować olejem, nałożyć przygotowaną masę i ubić tak, aby powstał spód ciasta i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 g pomadek posiekać. Twarożek, przygotowaną kawę, cukier, cukier waniliowy i czekoladki wymieszać. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać najpierw z 3 łyżkami kremu, a następnie z resztą. 300 g śmietany ubić i wmieszać do kremu. Nałożyć do formy i wstawić na 1 h do lodówki.
200 g śmietany ubić i nałożyć na tort.
Posiekać 25 g pomadek i posypać nimi tort.