Reklama

Ciasta z jabłkami

Można je podawać nie tylko tradycyjnie na zimno, ale też na ciepło, pachnące cynamonem.

Z masą orzechową

Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 23 dag cukru, 4 jajka, szczypta soli, 50 dag kwaśnej śmietany, skórka otarta z 1 cytryny, 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka), 10 dag śmietany kremówki, 6 jabłek DD3 łyżki soku z cytrynyDD10 dag mielonych orzechów laskowychDD10 dag mielonych migdałówDD4 dag płatków z orzechów laskowychDD15 dag konfitury porzeczkowejDDtłuszcz do formyDDmąka do stolnicMąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko, oddzielić żółtko od białka. Kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, żółtkiem, 2 jajkami i 12 dag cukru. Dodać skórkę cytrynową i proszek budyniowy.

Reklama

Jabłka obrać, pokroić na połówki. Wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Migdały wymieszać z 8 dag mielonych orzechów, dodać resztę cukru i białko, zagnieść gładką masę. Wypełnić nią miejsca po gniazdach nasiennych.

Blachę posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów. Na tym ułożyć jabłka przeciętą stroną do dołu. Polać masą śmietanową, posypać płatkami orzechów. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 45 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu placka położyć porcje konfitury.

Tarta na cieście francuskim

Składniki: 30 dag ciasta francuskiego, 1 kg jabłek, 5 dag cukru, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 300 ml cydru, 25 dag gęstej śmietany kremówki, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 torebka cukru wanilinowego, tłuszcz do formy.

Jabłka umyć, obrać. Wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dolać sok cytrynowy i cydr. Włożyć jabłka, zagotować. Dusić 5 minut.

Płat ciasta rozwałkować. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Ponakłuwać widelcem. Na spodzie ułożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, skórką cytrynową. Wylać na jabłka. Ciasto piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Z czekoladowym nadzieniem

Składniki: 20 dag czekolady mlecznej, 15 dag gorzkiej czekolady, 25 dag masła, 3 duże jabłka, 2 łyżki soku z cytryny, 8 jajek, 35 dag cukru, szczypta soli, 2 torebki cukru wanilinowego, 35 dag mąki, 1 proszek do pieczenia, 25 dag cukru pudru, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 białko, jabłka do dekoracji.

Obydwie czekolady posiekać, stopić, podgrzewając na małym płomieniu, cały czas mieszając. Przestudzić. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami wsypać do ubitych jajek. Dodać kawałki jabłek. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.

Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 40 minut. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić, utrzeć razem z cukrem pudrem i cynamonem na gładki lukier. Posmarować nim wystudzone ciasto. Udekorować jabłkami.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ciasta z jabłkami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy