Ciasteczka migdałowe na białkach

Słodkie ciasteczka bez grama mąki pszennej, idealne do popołudniowej kawy.

Ciasteczka migdałowe na białkach
Ciasteczka migdałowe na białkachPolsat

Składniki

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki migdałowej (mielonych migdałów)

na masę daktylową

  • 150 g daktyli suszonych
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
  • 3 łyżki kakao

Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Ciasteczka migdałowe na białkachPolsat

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników - z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.

Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.

Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.

Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas