Reklama

Ciasteczka migdałowe na białkach

Słodkie ciasteczka bez grama mąki pszennej, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki migdałowej (mielonych migdałów)

Składniki na masę daktylową

  • 150 g daktyli suszonych
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
  • 3 łyżki kakao

Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników - z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.

Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.

Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.

Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy