Ciasteczka migdałowe na białkach
Słodkie ciasteczka bez grama mąki pszennej, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki
- 4 białka
- szczypta soli
- 1½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki migdałowej (mielonych migdałów)
na masę daktylową
- 150 g daktyli suszonych
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
- 3 łyżki kakao
Przepis pochodzi z 330. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników - z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.
Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.
Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.
Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.