Ciasteczka owsiane
Domowe wypieki z płatkami owsianymi to sposób na pożywne i zdrowe słodycze.
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru, 100 g płatków owsianych, 50 g mąki pszennej, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Przygotowanie: Czekoladę ścieramy na tarce i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Łyżeczką nakładamy małe kopczyki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Odstawiamy do wystygnięcia, zimne zdejmujemy z blachy.
Skład na 24 sztuki: 300 g płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi), pół szklanki cukru, 200 g margaryny lub masła, 2 czubate łyżki kakao, 100 ml mleka, 150 g ziarenek (np. słonecznika, siemienia lnianego, sezamu itp.), 2 łyżki rumu.
Przygotowanie: W wysokim garnku rozpuszczamy tłuszcz, następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia. Dodajemy płatki owsiane, wszystkie ziarenka i rum. Mieszamy, by składniki się połączyły.
Z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy na papierze do pieczenia lub w papilotkach i pozostawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodzie, aby dobrze zastygły i stwardniały.
Skład na 20 sztuk: 250 g mąki pszennej, 100 g płatków owsianych, łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g cukru pudru, 30 g orzechów włoskich lub laskowych, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 150 g margaryny, 1 białko do posmarowania, wiśnie, czereśnie lub inne owoce kandyzowane.
Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane na drobno orzechy, cukier waniliowy, żółtka i pokrojoną na małe kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut, by odpoczęło.
Z ciasta toczymy dość cienki wałeczek. Dzielimy go na 20 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy w dłoniach. Placuszki smarujemy białkiem na wierzchu i po bokach, a potem oblepiamy płatkami owsianymi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdego placuszka wyciskamy małe wgłębienie. Do wgłębień wciskamy kandyzowane owoce. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.
Składniki na 15 sztuk: 225 g mąki pszennej, 100 g płatków owsianych, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g masła lub margaryny, 150 g cukru, 1 cukier waniliowy, po szczypcie soli i mielonego cynamonu oraz do nadzienia: 500 g jabłek, 100 g cukru, 125 ml soku jabłkowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon i płatki owsiane. Zagniatamy ciasto, owinięte folią wstawiamy do lodówki na 60 minut. Obrane jabłka kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok jabłkowy i jedną łyżkę soku z cytryny. Gotujemy, aż wyparuje prawie cały sok.
Na koniec zagęszczamy mus jabłkowy mąką ziemniaczaną, wymieszaną z drugą łyżką soku z cytryny. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremki na muffiny, środki napełniamy masą jabłkową prawie po brzegi. Przykrywamy placuszkami z ciasta. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200ºC.