Cuda z płatków owsianych
Są skarbnicą witamin i minerałów, wykorzystuj je by długo cieszyć się zdrowiem i piękną figurą.
Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki tortowej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka sody oczyszczonej, 100 g brązowego cukru, 100 g płatków owsianych naturalnych, 2 dojrzałe banany, 280 ml mleka, 4 łyżki oleju, 1 jajko, 150 g świeżych lub mrożonych jagód, masło i mąka do foremek, cukier brązowy i płatki owsiane do posypania.
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do jednego naczynia. Dodajemy cukier i płatki owsiane.
W drugim naczyniu miksujemy banany z mlekiem, olejem i jajkiem. Zawartość obu naczyń łączymy i dodajemy jagody.
Ciastem napełniamy wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki do pieczenia muffinek. Wierzch każdej babeczki posypujemy płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut.
Składniki na 20 sztuk: 1 większa marchewka, 50 g masła, 70 g mąki pszennej razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego), 2 jajka, 40 g orzechów włoskich, 40 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie: Umytą, obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło topimy i odstawiamy do ochłodzenia.
Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane błyskawiczne. Dodajemy syrop klonowy, cukier, jajka, marchewkę, masło, posiekane orzechy i kokos. Zagniatamy ciasto.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładamy małe placuszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy około 15 minut.
Składniki na 10 porcji: 150 g masła, 80 g miodu, 3 jajka, 50 g mąki tortowej, 1 proszek do pieczenia, 50 g rodzynek, 125 g płatków owsianych, 1 laska wanilii, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 600 g jabłek, tłuszcz i mąka do formy, 300 ml śmietany kremówki, 50 g prażonych migdałów, owoce sezonowe lub suszona żurawina i jabłko do dekoracji.Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z miodem na gładko. Nie przerywając ucierania, dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy rodzynki, płatki owsiane, miąższ z laski wanilii, skórkę z cytryny. Mieszamy. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Stale mieszając, do masła z miodem i jajkami dodajemy na przemian mąkę i jabłka.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy wlewamy masę. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką z gwiazdką tworzymy na cieście dekoracje ze śmietany. Okładamy plasterkami jabłka, prażonymi migdałami, żurawiną, listkami mięty itp.