Ciasteczka pistacjowe
Ciasteczka możesz polukrować, ale jeśli zamierzasz jeść je w upalny dzień, zrezygnuj z polewy. „Gołe” też są pyszne.
Składniki
- 25 dag mąki krupczatki
- 12 dag masła
- 8 dag cukru
- 5 dag łuskanych pistacji (bez soli)
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- zielony barwnik spożywczy
- 1-2 opakowania polewy o smaku białej czekolady
1. Pistacje zemleć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć z cukrem na puch, wbić jajka, dodać kilka kropel barwnika spożywczego, dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, całość utrzeć, dosypać zmielone pistacje. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść, odrywać kawałeczki i formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego.
2. Ciasteczka rozłożyć w dość dużych odstępach na dwóch dużych blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. ok. 180ºC. Jeszcze ciepłe udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.