Ciasteczka pistacjowe
Ciasteczka możesz polukrować, ale jeśli zamierzasz jeść je w upalny dzień, zrezygnuj z polewy. „Gołe” też są pyszne.
1. Pistacje zemleć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć z cukrem na puch, wbić jajka, dodać kilka kropel barwnika spożywczego, dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, całość utrzeć, dosypać zmielone pistacje. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść, odrywać kawałeczki i formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego.
2. Ciasteczka rozłożyć w dość dużych odstępach na dwóch dużych blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. ok. 180ºC. Jeszcze ciepłe udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.