Reklama

Ciasteczka pistacjowe

Ciasteczka możesz polukrować, ale jeśli zamierzasz jeść je w upalny dzień, zrezygnuj z polewy. „Gołe” też są pyszne.

Składniki dla: na ok. 40 sztuk

Składniki

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 12 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 5 dag łuskanych pistacji (bez soli)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • zielony barwnik spożywczy
  • 1-2 opakowania polewy o smaku białej czekolady

 1. Pistacje zemleć. Mąkę przesiać z proszkiem do  pieczenia i sodą. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć z cukrem na puch, wbić jajka, dodać kilka kropel barwnika spożywczego, dosypać mąkę z proszkiem  do pieczenia i sodą, całość utrzeć, dosypać zmielone pistacje. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść, odrywać kawałeczki i formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego.
 2. Ciasteczka rozłożyć w dość dużych odstępach na dwóch dużych blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp.  ok. 180ºC. Jeszcze ciepłe udekorować polewą  przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy