Ciasteczka z czekoladą
Do ciasta można wsypać kolorowe posypki cukiernicze, by zyskało ciekawy wzorek
Na tacy lub talerzu rozłóż papier do pieczenia. Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij 40 małych kulek. Wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie kulki lekko spłaszcz i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.
Do przesianej mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną oraz sól, wymieszaj łyżką. Tłuszcz włóż do miski. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodaj jajko a następnie stopniowo suche składniki. Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 min.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego). Rozpłaszcz je na placuszek, na środku ułóż kulkę nutelli. Zlep brzegi a następnie uformuj kulkę i lekko ją spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: