Reklama

Ciastka migdałowo-wiśniowe z czekoladą

Te ciastka zachwycą twoich gości. Zrobisz je w niewiele ponad godzinę.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 150 g cukru pudru opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych wiśni
  • 2–3 łyżki oleju
  • 50 ml rumu
  • szczypta soli

1. Wiśnie namaczamy w wodzie z dodatkiem rumu, odcedzamy i niezbyt drobno siekamy.

2. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy w malakserze. 

3. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno i łączymy stopniowo z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, czekoladę, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, olej, żółtka, szczyptę soli i mieszamy, by składniki się połączyły. Na koniec dodajemy

wiśnie i chwilę wyrabiamy ciasto rękoma, aby dokładnie wgnieść w nie owoce. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. 

Reklama

4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 30 okrągłych, niezbyt cienkich ciasteczek. Układamy na blachach i pieczemy 15 minut w 180ºC. Ciastka przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy je ozdobić lukrem lub polewą z białej czekolady.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy