Ciastka migdałowo-wiśniowe z czekoladą
Te ciastka zachwycą twoich gości. Zrobisz je w niewiele ponad godzinę.
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 150 g cukru pudru opakowanie cukru waniliowego
- 250 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g suszonych wiśni
- 2–3 łyżki oleju
- 50 ml rumu
- szczypta soli
1. Wiśnie namaczamy w wodzie z dodatkiem rumu, odcedzamy i niezbyt drobno siekamy.
2. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy w malakserze.
3. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno i łączymy stopniowo z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, czekoladę, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, olej, żółtka, szczyptę soli i mieszamy, by składniki się połączyły. Na koniec dodajemy
wiśnie i chwilę wyrabiamy ciasto rękoma, aby dokładnie wgnieść w nie owoce. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
4. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 30 okrągłych, niezbyt cienkich ciasteczek. Układamy na blachach i pieczemy 15 minut w 180ºC. Ciastka przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy je ozdobić lukrem lub polewą z białej czekolady.
Zobacz także: