1. Mieszamy płatki owsiane z kokosowymi i sezamem. Podprażamy kilka minut na patelni bez tłuszczu. Przekładamy do miski, aby ostygły. Żurawinę namaczamy w wodzie, a następnie osączamy.
2. Do mieszanki płatków z sezamem dodajemy zmielone migdały, mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, brązowy cukier, szczyptę soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy razem z konfiturą pomarańczową. Dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto ręką, co pewien czas dolewając mleko. Pod koniec wsypujemy żurawinę i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
3. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie ugniatając i wyrównując wierzch. Pieczemy ok. 35 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciasto studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
4. Placek wyjmujemy delikatnie z blachy na deskę. Ostrym nożem kroimy na nieduże kwadraty - powinno wyjść ich ok. 25. Układamy na talerzu i podajemy.