Reklama

Ciastka owsiane z konfiturą pomarańczową

Samo zdrowie.

Składniki

  • 350 g płatków owsianych
  • po 100 g płatków kokosowych i zmielonych migdałów
  • 75 g sezamu
  • 200 g masła
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 175 g brązowego cukru
  • 70 ml mleka
  • 150 g żurawiny
  • 250 g konfitury pomarańczowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

1. Mieszamy płatki owsiane z kokosowymi i sezamem. Podprażamy kilka minut na patelni bez tłuszczu. Przekładamy do miski, aby ostygły. Żurawinę namaczamy w wodzie, a następnie osączamy.

2. Do mieszanki płatków z sezamem dodajemy zmielone migdały, mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, brązowy cukier, szczyptę soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy razem z konfiturą pomarańczową. Dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto ręką, co pewien czas dolewając mleko. Pod koniec wsypujemy żurawinę i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.

Reklama

3. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, delikatnie ugniatając i wyrównując wierzch. Pieczemy ok. 35 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Ciasto studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

4. Placek wyjmujemy delikatnie z blachy na deskę. Ostrym nożem kroimy na nieduże kwadraty - powinno wyjść ich ok. 25. Układamy na talerzu i podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy