Reklama

Ciastka z marmoladą

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy tylko wystygną.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag masła 82%
  • słoiczek gęstych powideł śliwkowych
  • małe jajko do posmarowania
  • gruby brązowy cukier do posypania

Przygotowanie 

Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. W środku zrób wgłębienie i dodaj żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło. 

Całość wymieszaj i zagnieć szybko jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość ok. 5 mm. 

Posmaruj powidłami i zwiń w rulon. Następnie pokrój na kawałki (ok. 3 cm). 

Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp grubym brązowym cukrem. 

Włóż do nagrzanego do 175˚C piekarnika i pozostaw na 25 minut.

Zobacz także: 

Reklama



Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy