Ciastka z marmoladą
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, gdy tylko wystygną.
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. W środku zrób wgłębienie i dodaj żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
Całość wymieszaj i zagnieć szybko jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość ok. 5 mm.
Posmaruj powidłami i zwiń w rulon. Następnie pokrój na kawałki (ok. 3 cm).
Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp grubym brązowym cukrem.
Włóż do nagrzanego do 175˚C piekarnika i pozostaw na 25 minut.
Zobacz także: