1. Orzechy podprażamy 2-3 minuty na dobrze nagrzanej patelni bez tłuszczu. Przekładamy na pergamin, aby wystygły, a następnie drobno siekamy.
2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, sodę oraz posiekane orzechy, mieszamy. Następnie miksujemy z roztopionym i ostudzonym masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy roztrzepane jaja i dokładnie mieszamy.
3. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą, za pomocą łyżki, wykładamy dziesięć porcji ciasta. Formujemy ciasteczka i pieczemy 12-15 minut w 180ºC. Zostawiamy na blasze do wystudzenia.
4. Białą czekoladę dzielimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka smarujemy do połowy ostudzoną czekoladą i odkładamy na duży talerz, żeby masa dobrze zastygła.
5. Ciasteczka idealnie nadają się do tego, aby przygotować z nich markizy. Wystarczy je skleić polewą czekoladową.