Ciasto czekoladowe z kardamonem
Gorzka czekolada i kardamon to naprawdę wyjątkowy duet. Dodatek przyprawy sprawia, że nawet średniej jakości tabliczka smakuje jak ta z najwyższej półki. W tym przepisie kardamon czaruje cytrusową nutą i kwiatowo-drzewnym aromatem, a bakalie nadają ciastu królewski charakter.

Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 100 g mąki
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób przygotowania:1. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy na małym ogniu razem z czekoladą, cały czas dobrze mieszając. 2. Jajka z cukrem oraz kardamonem ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzoną masę czekoladową. 3. Dodajemy mąkę, rodzynki oraz posiekane orzechy i daktyle; delikatnie mieszamy. 4. Pieczemy w 160 stopniach przez 60-75 minut w małej tortownicy lub formie keksowej. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.Przepis pochodzi z książki: Szafran, mięta i kardamon
