Ciasto czekoladowe z kardamonem
Gorzka czekolada i kardamon to naprawdę wyjątkowy duet. Dodatek przyprawy sprawia, że nawet średniej jakości tabliczka smakuje jak ta z najwyższej półki. W tym przepisie kardamon czaruje cytrusową nutą i kwiatowo-drzewnym aromatem, a bakalie nadają ciastu królewski charakter.
Sposób przygotowania:
1. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy na małym ogniu razem z czekoladą, cały czas dobrze mieszając.
2. Jajka z cukrem oraz kardamonem ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzoną masę czekoladową.
3. Dodajemy mąkę, rodzynki oraz posiekane orzechy i daktyle; delikatnie mieszamy.
4. Pieczemy w 160 stopniach przez 60-75 minut w małej tortownicy lub formie keksowej. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.
Przepis pochodzi z książki: Szafran, mięta i kardamon