Reklama

Ciasto czekoladowo-kawowe

Ten smakołyk z pewnością poprawi ci humor i doda energii w jesienne, pochmurne dni.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 120 g margaryny lub masła
  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • ½ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • posiekane orzechy

Przygotowanie:

Do rondelka włóż połamaną czekoladę, dodaj kakao, kawę, margarynę oraz połowę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając - aż do połączenia składników. Wystudź. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec powoli wsyp pozostały cukier.

Żółtka wrzuć do miski, ubijaj mikserem 5-7 min na jasną, puszystą masę. Wlej przestudzoną masę czekoladową, zmiksuj. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. 3. Przygotuj polewę. Czekoladę dodaj do śmietanki i roztop w kąpieli wodnej.

Reklama

Dodaj kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą i posyp posiekanym orzechami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy