Ciasto czekoladowo-kawowe
Ten smakołyk z pewnością poprawi ci humor i doda energii w jesienne, pochmurne dni.
Przygotowanie:
Do rondelka włóż połamaną czekoladę, dodaj kakao, kawę, margarynę oraz połowę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając - aż do połączenia składników. Wystudź. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec powoli wsyp pozostały cukier.
Żółtka wrzuć do miski, ubijaj mikserem 5-7 min na jasną, puszystą masę. Wlej przestudzoną masę czekoladową, zmiksuj. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. 3. Przygotuj polewę. Czekoladę dodaj do śmietanki i roztop w kąpieli wodnej.
Dodaj kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą i posyp posiekanym orzechami.
Zobacz także: