Ciasto czekoladowo-majonezowe
Prawdziwa gratka dla fanów oryginalnych wypieków - ciasto czekoladowo-majonezowe według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskakująco pyszna uczta dla podniebienia!

Składniki
- 350 g mąki
- 75 g kakao
- 270 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 350 g majonezu
- 400 ml wody lekko gazowanej
- 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
na majonez
- 5 żółtek
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 300 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżki wrzącej wody
do dekoracji
- plastry cytryny z syropu cukrowego
Przepis pochodzi z 317. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać. Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowę sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny).Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu. Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut.