Reklama

Ciasto dyniowe

Przepyszne ciasto, które osłodzi nam ponure jesienne wieczory.

Przygotowanie:

Stopione i przestudzone masło wymieszać z drobno poruszonymi ciastkami. Masę rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (20x20 cm). Miąższ dyni pokroić na kawałeczki, ułożyć na drugiej blasze przykrytej pergaminem, skropić olejem. Piec 40 minut w 180°C.

Podczas pieczenia kawałki dyni obracać. Gotową dynię zmiksować na gładką masę i wystudzić. Potem utrzeć z mascarpone i cukrem. Dodać, jajka, mąkę, szczyptę soli, cynamon, kardamon. Dobrze wymieszać mikserem. Czekoladę stopić. Odmierzyć ok. 1/4 masy serowej i wymieszać ją z czekoladą. Na herbatnikowym spodzie rozsmarować masę serowo-dyniową. Na nią nałożyć porcje masy z czekoladą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec 40-50 minut.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy