Reklama

Ciasto jogurtowe z rozmarynem i miodem

Odkryłam, że pomysł z dodawaniem rozmarynu do ciast czasem ludzi odrzuca, ale kiedy połączy się roz- maryn ze śródziemnomorskimi smakami miodu i jogur- tu, sprawa wygląda inaczej – ten podwieczorkowy deser przekona wszystkich niedowiarków.

Łączny czas: 1 godzina 15 minut plus stygnięcie

 Ciasto:

160 ml oliwy i więcej do smarowania

365 ml jogurtu naturalnego

 3 duże jajka od kur z wolnego wybiegu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 gałązka świeżego rozmarynu, same listki

310 g mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

285 g drobnego cukru do wypieków

 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 szczypta gałki muszkatołowej

Polewa jogurtowa:

375 g cukru pudru

150 g jogurtu naturalnego

75 ml płynnego miodu

Reklama

Sprzęt: 1 keksówka o pojemności 1,5 l, wysmarowana  masłem i wyłożona papierem do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem. Umieść oliwę, jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy w dużej misce, następnie miksuj aż do dokładnego połączenia składników (ja używam miksera stojącego). Dokładnie posiekaj listki rozmarynu i dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami ciasta i ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej, następnie miksuj na niskich obrotach 2 minuty, aż masa zrobi się jedwabiście gładka.

Wypełnij przygotowaną keksówkę masą i wygładź wierzch szpatułką. Piecz 45 minut, aż wsunięty do ciasta patyczek po wyjęciu będzie czysty, następnie zostaw ciasto w formie, aby lekko przestygło. 

W tym czasie przesiej cukier puder do dużej miski, dodaj jogurt oraz 1 łyżkę miodu i miksuj 2 minuty, aż masa osiągnie konsystencję śmietany kremówki - dodaj trochę więcej miodu, jeśli masa zrobi się zbyt sztywna, lub trochę więcej cukru pudru, gdyby była za rzadka. 

W tym momencie twoja kuchnia powinna już wypełniać się cudownym aromatem ciasta, przypominającym zapach zalanych słońcem greckich wzgórz - lub czymś w tym rodzaju. Wyjmij ciepłe ciasto z formy na kratkę i używając wykałaczki, zrób na jego wierzchu małe dziurki, następnie polej je miodem, który ci pozo-stał - jeśli chcesz, by miód był nieco rzadszy, wcześniej lekko go podgrzej. Zostaw ciasto do ostygnięcia i po to, by miód się w nie wchłonął. Kiedy wystygnie, udekoruj polewą jogurtową.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy