Ciasto kokosowe na herbatnikach
To ciasto jest lekkie i smaczne, świetne jako letni deser. Sprawdź, jak je zrobić.
Przygotowanie:
1. Zrób budyń: dwie szklanki mleka dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz likierami, jeśli ich używasz.
2. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie kipieć, wlej do niego mieszankę z żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj. Gotowy budyń zdejmij z ognia, przelej do miski i ostudź (na wierzch połóż folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Wymieszaj z jagodami.
3. Masło ubijaj przez ok. trzy minuty, aż się napuszy, następnie, ciągle mieszając, połącz z budyniem. l Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, a na nich krem budyniowy. Wierzch posyp wiórkami i wstaw na dwie godziny do lodówki.
Zobacz także: