Ciasto kokosowe na herbatnikach

To ciasto jest lekkie i smaczne, świetne jako letni deser. Sprawdź, jak je zrobić.

Górę tortu możesz posypać także skruszoną czekoladą
Górę tortu możesz posypać także skruszoną czekoladą123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag herbatników
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag masła
  • 20 dag zmiksowanych jagód

na budyń

  • litr mleka
  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka

opcjonalne

  • po 2 łyżki likieru amaretto i kokosowego
35 min
Do posypania wierzchu ciasta zamiast wiórków kokosowych możesz użyć płatków migdałowych
Do posypania wierzchu ciasta zamiast wiórków kokosowych możesz użyć płatków migdałowych123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Zrób budyń: dwie szklanki mleka dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz likierami, jeśli ich używasz. 

2. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie kipieć, wlej do niego mieszankę z żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj. Gotowy budyń zdejmij z ognia, przelej do miski i ostudź (na wierzch połóż folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Wymieszaj z jagodami.

3. Masło ubijaj przez ok. trzy minuty, aż się napuszy, następnie, ciągle mieszając, połącz z budyniem. l Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, a na nich krem budyniowy. Wierzch posyp wiórkami i wstaw na dwie godziny do lodówki.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl