Ciasto marchewkowe z jabłkiem
Przygotowanie:
Marchewkę oraz jabłko obierz i zmiel w blenderze (można zetrzeć na tarce, marchewkę na drobnych, a jabłko na grubych oczkach). W misce wymieszaj marchewkę, jabłko i zmielone płatki migdałowe.
Dodaj pestki słonecznika, cynamon i przyprawę korzenną lub piernikową. W oddzielnej misce połącz zmielone płatki owsiane z cukrem i sodą. Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj z jogurtem oraz jajkami. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.
Dno tortownicy (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę marchewkową i wygładź wierzch. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia. Ciasto można polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem albo przygotować polewę z kremowego serka śmietankowego.
Zobacz także: