1. Twaróg utrzyj z masłem orzechowym, 1 jajkiem i 75 g cukru. Czekoladę posiekaj i stop ze zwykłym masłem w kąpieli wodnej. Pozostałe jajka ubij z 350 g cukru i szczyptą soli. Wymieszaj wszystko mikserem z masą maślano-czekoladową. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ucieranej masy. Formę (24x36 cm) posmaruj cienko olejem. Na spodzie rozsmaruj ciasto czekoladowe. Potem łyżką nakładaj małe porcje masy serowej z masłem orzechowym. Delikatnie przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 25-35 minut. Wystudź.
2. Pozostałe 75 g cukru stop na patelni na jasny karmel. Wmieszaj do niego orzeszki ziemne. Orzechy w karmelu rozłóż na kawałku folii aluminiowej posmarowanej cienko olejem. Pozostaw do zastygnięcia. Gdy masa stwardnieje, pokrusz ją na kawałeczki - najlepiej w malakserze. Udekoruj nimi ciasto.
Zobacz także: