Jagody delikatnie umyj i osusz. Do 80 g przesianej mąki pszennej wsyp mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. 2 jajka rozbij, oddziel białka od żółtek (białka włóż do lodówki).
Do margaryny lub masła wsyp 125 g cukru. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Wciąż miksując stopniowo dodawaj jajka, żółtka oraz twaróg.
Na koniec wsyp suche składniki, dokładnie zmiksuj. Ciasto przelej do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. 200 g jagód wymieszaj z pozostałą mąką pszenną. Przez środek ciasta zrób wgłębienie łyżeczką. Włóż w nie jagody. Piecz 50-60 min w temp. 180°C. Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Schłodzone białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo wsypując pozostały cukier. Pianę wyłóż na wierzch ciasta. Posyp pozostałymi jagodami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (opcja grill) i piecz ok. 8 min.