Ciasto wiśniowe z płatkami kukurydzianymi
Innowacyjna posypka.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- Kubek śmietany (250 g)
- 1i ¾ kubka cukru (425 g)
- 2 kubki mąki (400 g)
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 180 g masła
- 3 łyżki mleka
- 4 i ½ kubka płatków kukurydzianych
- 2 łyżki cukru pudru
- Tłuszcz do formy
Wiśnie umyć i wypestkować. Śmietanę wlać do miski. Kubek umyć osuszyć i stosować jako miarkę. Śmietanę ubić na półsztywno, wsypać kubek cukru i ubijać dalej. Dodawać mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia), na przemian z jajkami. Blachę 32x39 cm posmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w 200 st. C przez 12 minut.
Masło, ¾ kubka cukru i mleko zagotować. Dodać płatki kukurydziane i odstawić. Kiedy nieco przestygnie nałożyć na ciasto i piec jeszcze 12 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną.
Lubisz oryginalne desery? Wypróbuj też: