Ciasto z budyniem i bezą
Szybkie i efektowne ciasto. Goście już cię nie zaskoczą.
Składniki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę budyniową
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 800 ml mleka
- 280 g + 5 łyżek cukru
- 800 g agrestu
- 250 ml soku jabłkowego
- 6 białek
- łyżeczka soku z cytryny
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Dodawaj po jednym żółtku. Wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
Do 200 ml mleka wsyp 2 opakowania proszku budyniowego oraz 80 g cukru, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony budyń. Mieszając gotuj aż zgęstnieje. Do pozostałego proszku budyniowego wlej 5 łyżek soku jabłkowego, wymieszaj. Do rondelka wsyp 5 łyżek cukru i wlej 2 łyżki wody. Podgrzewaj aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie wlej pozostały sok.
Podgrzewaj aż zacznie wrzeć. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy, gotuj 1-2 min. Dodaj umyty agrest, podgrzewaj ok. 5 min.
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier oraz sok z cytryny. Na ciasto wyłóż budyń oraz agrest. Przykryj pianą. Wstaw na 2-3 min do nagrzanego do 240°C piekarnika (funkcja grill).
Zobacz także: