Reklama

Ciasto z budyniem i bezą

Szybkie i efektowne ciasto. Goście już cię nie zaskoczą.

Czas przyrządzenia: 30 minut

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową

  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 280 g + 5 łyżek cukru
  • 800 g agrestu
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 6 białek
  • łyżeczka soku z cytryny

Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Dodawaj po jednym żółtku. Wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.

Do 200 ml mleka wsyp 2 opakowania proszku budyniowego oraz 80 g cukru, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony budyń. Mieszając gotuj aż zgęstnieje. Do pozostałego proszku budyniowego wlej 5 łyżek soku jabłkowego, wymieszaj. Do rondelka wsyp 5 łyżek cukru i wlej 2 łyżki wody. Podgrzewaj aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie wlej pozostały sok.

Reklama

Podgrzewaj aż zacznie wrzeć. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy, gotuj 1-2 min. Dodaj umyty agrest, podgrzewaj ok. 5 min.

Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier oraz sok z cytryny. Na ciasto wyłóż budyń oraz agrest. Przykryj pianą. Wstaw na 2-3 min do nagrzanego do 240°C piekarnika (funkcja grill).

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: styl hiszpański
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy