Ciasto z musem jabłkowym
Przygotowanie:
1. W gorącym mleku rozpuść posieka- ną czekoladę. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do jajka wsyp oba cukry. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj olej oraz śmietanę.
Wlej mleko czekoladowe, zmiksuj. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do piecze- nia. Piecz 25-30 min w temp. 180°C.
2. Jabłka pokrój w kostkę. Włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się rozgotują. Dodaj galaretki, wymieszaj. Masę jabłkową wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder.
Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Wyłóż na masę jabłkową. Schłodź.
Zobacz również: