Ciasto z orzechami i koniakiem

Składniki
- 125 g orzeszków ziemnych
- opakowanie cukru waniliowego
- 400 g daktyli bez pestek
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 145 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki koniaku
- szklanka cukru
- szczypta soli
1. Daktyle kroimy w niezbyt grube paski, przekładamy do rondla, zalewamy 250 ml wody, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i zagotowujemy. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki.
2. 125 g masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodajemy daktyle i posiekane orzechy, mieszamy. Prostokątną blachę o długości 25 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 60 minut w 175ºC, studzimy.
3. W rondelku rozpuszczamy pozostałe masło z resztą cukru, dodajemy 5 łyżek wody, koniak, mieszamy i zagotowujemy. Powstałym, jeszcze ciepłym syropem, polewamy ostudzone ciasto. Przekładamy na półmisek, kroimy na porcje i podajemy do mocnej kawy, herbaty, kakao lub gorącej czekolady.
Zobacz także: