Ciasto z rabarbarem i budyniem
Rabarbar ma wyrazisty smak, który świetnie pasuje do każdego rodzaju wypieków. My polecamy z tym dodatkiem kruche i ucierane ciasta. Idealnie sprawdzi się także pod aromatyczną kruszonką.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniaj składniki dłońmi, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj żółtka i krótko zagnieć. Podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich owiń w folię i włóż do zamrażarki.
2. Drugą część ciasta rozwałkuj i ułóż na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze. Podziurkuj widelcem.
3. Łodygi rabarbaru umyj, osusz i pokrój na kawałeczki. Ułóż je na cieście.
4. W jednej szklance mleka wymieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozrobiony budyń i energicznie pomieszaj rózgą kuchenną. Wyłóż budyń na rabarbar.
5. Wyjmij z zamrażarki schłodzone ciasto. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i posyp budyń wiórkami.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw blachę z ciastem i piecz przez około 40 minut. Poczekaj, aż ostygnie i na koniec posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: