Ciasto z rabarbarem i budyniem

Rabarbar ma wyrazisty smak, który świetnie pasuje do każdego rodzaju wypieków. My polecamy z tym dodatkiem kruche i ucierane ciasta. Idealnie sprawdzi się także pod aromatyczną kruszonką.

Rabarbar ma dużo witamin A, C i E. Jest również bogaty w fosfor i potasu
Rabarbar ma dużo witamin A, C i E. Jest również bogaty w fosfor i potasu123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowe

  • 500 g rabarbaru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniaj składniki dłońmi, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj żółtka i krótko zagnieć. Podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich owiń w folię i włóż do zamrażarki.

2. Drugą część ciasta rozwałkuj i ułóż na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze. Podziurkuj widelcem.

3. Łodygi rabarbaru umyj, osusz i pokrój na kawałeczki. Ułóż je na cieście.

4. W jednej szklance mleka wymieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozrobiony budyń i energicznie pomieszaj rózgą kuchenną. Wyłóż budyń na rabarbar.

5. Wyjmij z zamrażarki schłodzone ciasto. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i posyp budyń wiórkami.

6. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wstaw blachę z ciastem i piecz przez około 40 minut. Poczekaj, aż ostygnie i na koniec posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbaremInteria.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas