Ciasto z truskawkami i kruszonką
Przygotowanie:
Do 50 g śmietanki wsyp proszek budyniowy oraz 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Pozostałą śmietankę zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wlej rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 2. Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do tłuszczu wysp oba cukry, utrzyj na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp suche składniki, zmiksuj. Z pozostałych składników przygotuj kruszonkę. 3. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż pokrojone na ćwiartki truskawki oraz budyń. Wierzch posyp kruszonką i płatkami migdałowymi. Piecz 60-70 min w temp. 180°C.
Zobacz także: