Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki
na ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g miękkiej margaryny lub masła
- 200 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
na kruszonkę
- 125 g mąki pszennej
- l 80 g margaryny lub masła l 60 g cukru
- l 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
dodatkowe
- 30 g proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
- 1 łyżka cukru
- 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 500 g truskawek
- 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do 50 g śmietanki wsyp proszek budyniowy oraz 1 łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Pozostałą śmietankę zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wlej rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 2. Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do tłuszczu wysp oba cukry, utrzyj na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp suche składniki, zmiksuj. Z pozostałych składników przygotuj kruszonkę. 3. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż pokrojone na ćwiartki truskawki oraz budyń. Wierzch posyp kruszonką i płatkami migdałowymi. Piecz 60-70 min w temp. 180°C.
Zobacz także: