Ciasto z wiśniami
Wiśnie umyć, wydrylować. Proszek budyniowy wymieszać z 5 dag cukru i 100 ml soku wiśniowego. Resztę soku przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić wiśnie, gotować 4 minuty. Wlać budyń wymieszany z sokiem. Gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia. Przykryć folią aluminiową i odstawić.
Masło stopić. Do miseczki przesiać 15 dag mąki. Dodać wiórki kokosowe oraz 5 dag cukru. Powoli dolewając stopione masło, zagnieść ciasto na kruszonkę. Wstawić ją do lodówki.
Twaróg wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Dodać resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Tortownicę (o śr. 26 cm) posmarować tłuszczem (ew. wyłożyć papierem do pieczenia). Spód i brzegi wylepić przygotowanym ciastem. Nałożyć masę wiśniową i równomiernie ją rozsmarować. Posypać kruszonką. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piec około 35 minut. 5Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać np. ze śmietaną ubitą z dodatkiem cukru waniliowego.