Reklama

Ciasto z wiśniami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • tłuszcz do formy
  • 1 opakowanie budyń waniliowy
  • 12 dag masło
  • 3 łyzki wiórki kokosowe
  • 1 łyżka cukier puder
  • 300 ml sok wiśniowy
  • 15 dag cukier
  • 10 dag twaróg
  • 1 jajko
  • 37 dag mąka
  • 3 łyżki mleko
  • 60 dag wiśnie
  • 3 łyżki olej
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka proszek do pieczenia

Wiśnie umyć, wydrylować. Proszek budyniowy wymieszać z 5 dag cukru i 100 ml soku wiśniowego. Resztę soku przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić wiśnie, gotować 4 minuty. Wlać budyń wymieszany z sokiem. Gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia. Przykryć folią aluminiową i odstawić.

Masło stopić. Do miseczki przesiać 15 dag mąki. Dodać wiórki kokosowe oraz 5 dag cukru. Powoli dolewając stopione masło, zagnieść ciasto na kruszonkę. Wstawić ją do lodówki.

Twaróg wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Dodać resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Reklama

Tortownicę (o śr. 26 cm) posmarować tłuszczem (ew. wyłożyć papierem do pieczenia). Spód i brzegi wylepić przygotowanym ciastem. Nałożyć masę wiśniową i równomiernie ją rozsmarować. Posypać kruszonką. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piec około 35 minut. 5Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać np. ze śmietaną ubitą z dodatkiem cukru waniliowego.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy