Co zrobić z cukinią?
Zdrowa, niskokaloryczna, smaczna – to wystarczające powody, by często po nią sięgać.
Warzywo to można smażyć, dusić i zapiekać. Podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. A także samo, z masłem.
Cukinia ma mnóstwo witamin: C, A, K oraz te z grupy B. Bogata jest też w beta-karoten i składniki mineralne: magnez, potas czy żelazo. Do jadłospisu powinny wprowadzić ją osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, bo łagodzi objawy nadkwaśności i usprawnia trawienie.
Chipsy z cukinii to fantastyczna przekąska nie tylko na letnie party. Bogata w białko, błonnik, witaminy i mangan. Nagrzej piekarnik do 230º C. Pokrój cukinię w cienkie plastry i posmaruj z obu stron oliwą z oliwek. W miseczce przygotuj starty parmezan, sól morską i grubo zmielony czarny pieprz. Obtocz plastry w parmezanie i na pergaminie piecz około 25 minut, aż będą mocno złote i chrupiące.
Z grilla. Zmiksuj w blenderze czosnek z oliwą, solą i pieprzem na jednolitą masę. Cukinię przetnij na 4 części, ponakłuwaj widelcem, wysmaruj dokładnie marynatą i odstaw na 30 minut. Rozgrzej grill, ułóż na ruszcie cukinię z marynatą i grilluj po 10 minut z każdej strony, aż będzie lekko brązowa i miękka, ale jędrna. Podaj od razu na bagietce lub jako dodatek do grillowanych mięs.
Mistrzyni wielu ról
Cukinię można gotować, smażyć, jeść na surowo, dusić, robić z niej konfitury i marynaty. Komponuje się świetnie z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami, czosnkiem i cebulą. Zastąpi ogórek na kanapce, sprawdzi się w zapiekance warzywnej lub z mięsnym farszem, pasuje do spaghetti. Co ciekawe, ten owoc, bo biologicznie cukinia nie jest warzywem, wykorzystuje się też w deserach!