Cudeńka z makaronu
Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.
Przygotowanie: 30 minut. Porcja: 530 kilokalorii.
Składniki na 4-5 porcji:
- 20 dag makaronu spaghetti
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki
- 1 duża cebula
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag pomidorów z puszki
- olej do smażenia
- 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
- 10 dag startego sera żółtego
- sól l pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, smaż aż stanie się szklista. Dodaj mięso, smaż ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu, od czasu od czasu mieszając. Następnie włóż rozdrobnione pomidory z puszki, bazylię oraz pokrojoną paprykę, duś całość ok. 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. W międzyczasie ugotuj makaron. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól ją. Wkręć spaghetti do wrzącej wody i gotuj aż makaron będzie al dente (lekko twardawy) czyli ok. 8-9 min. Odcedź. Makaron przełóż na talerze (możesz zwinąć go w gniazdka), polej sosem mięsno-pomidorowym i posyp starty serem.
Rada: Danie można ozdobić świeżymi listkami oregano lub bazylii.
Przygotowanie: 80 minut. Porcja: 310 kilokalorii.
Składniki na 4-5 porcji:
- 8-10 płatów makaronu lasagne
- 50 dag grzybów (pieczarki lub grzyby leśne)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól l pieprz
Przygotowanie:
1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Najlepiej robić to partiami (do garnka wkładać po 2-3 płaty), aby makaron się nie skleił. Ugotowane płaty wyłóż na płaski talerz, aby się nie odkształciły
2. Posiekaną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby, smaż od czasu do czasu mieszając przez 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką. Następnie stopniowo wlewaj mleko i, nie przestając mieszać, gotuj aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, na nim rozłóż warstwę grzybów i posmaruj beszamelem. Na to ponownie ułóż makaron, grzyby, beszamel. Przykryj pozostałymi płatami makaronu i posmaruj sosem beszamelowym. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180° C.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 400 kilokalorii.
Składniki na 4-5 porcji:
- 20 dag makaronu
- 20 dag piersi z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 15 dag sera żółtego np. gouda
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 jajko
- 1-2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Brokuł opłucz, podziel na różyczki. Pomidorki umyj, osusz, każdy przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. W miseczce wymieszaj miód, olej, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Przykryj i odstaw na ok. 30 min.
2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Brokuły zblanszuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Kurczaka wraz z marynatą wrzuć na rozgrzaną patelnię, mieszając smaż 5-7 minut. Do miseczki wbij jajko, dodaj śmietankę oraz starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie ułóż ¾ ugotowanego makaronu, usmażonego kurczaka i przykryj pozostałym makaronem. Na wierzchu ułóż różyczki brokułów, całość polej sosem serowym. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłóż pomidorki.
Przygotowanie: 90 minut. Sztuka: 80 kilokalorii.
Składniki na 28 sztuk:
- 14 płatów makaronu lasagne
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 40 dag pomidorów z puszki
- 3 świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag suszonych pomidorów w oleju
- 15 dag sera żółtego np. gouda lub cheddar
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól i wlej odrobinę oleju. Partiami wkładaj płaty makaronu (po 2-3 sztuki), gotuj około 5 minut i wyjmij na płaski talerz. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Sparz wrzątkiem, usuń skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce.
2. W rondelku roztop 1 łyżkę masła. Dodaj szpinak i duś na średnim ogniu aż wyparuje z niego nadmiar płynu. Dodaj suszone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie, dodaj jajko, starty ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
3. Świeże pomidory wymieszaj z pomidorami z puszki i bazylią. Płaty makaronu posmaruj farszem szpinakowym. Zwiń w ciasne roladki, każdą przekrój na pół. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Na dno naczynia wyłóż połowę pomidorów i rozłóż roladki. Wierzch posmaruj pozostałymi pomidorami. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Włóż naczynie, zapiekaj 30-40 minut.
Świat i Ludzie 43/2014