Cukinia faszerowana
Farsz możesz wzbogacić ugotowanym ryżem (białym lub brązowym) albo kuskusem.

Składniki
- 6 niedużych cukinii
- 20 dag mozzarelli (startej)
- 20 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeże zioła – natka pietruszki, tymianek, oregano
Przygotowanie:
Warzywa umyć. 4 cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, miąższ posiekać, łódeczki posypać solą i odstawić na ok. 20 min, by puściły sok. Łódeczki opłukać, osuszyć. Pozostałe cukinie zetrzeć na tarce.
Cebule posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem, dodać mięso. Smażyć ok. 15 min, doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać miąższ i tartą cukinię. Wystudzić, wymieszać z mozzarellą i migdałami.
Łódeczki wypełnić farszem, rozłożyć w formie zwilżonej oliwą, zapiekać ok. 35 min w 180ºC.
Zobacz także: