Reklama

Cukinia - jak ją przyrządzić?

Uwielbiają ją nie tylko wegetarianie, może być ona smakowitą przystawką lub dodatkiem do dań mięsnych, ryb, szaszłyków czy sałatek.

Panierowana - umyte cukinie pokrój w skośne krążki grubości około 1 cm, obtocz w mące, jajku i bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Gotowana - cukinie przekrój wzdłuż na 4 części i wrzuć do wody z dodatkiem soli i cukru. Gotuj 10 minut. Wyłóż na półmisek, polej zrumienioną na maśle bułką tartą i posyp startym żółtym serem.

Smażona - cukinie pokrój na talarki grube na 1 cm, posól,ewentualnie posyp pieprzem lub papryką i usmaż na oleju jak frytki,aż będą złote i miękkie.

Reklama

W konfiturze - plastry cukinii obgotuj, a potem usmaż w syropie (kilogram cukru na kilogram cukinii), dodaj aromat waniliowy i ananasowy.

Pierś z kurczaka z cukinią smażoną z rozmarynem

Składniki: 2 małe cukinie, 2 łyżki miodu, duża cebula, łyżeczka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, czerwony pieprz, łyżeczka soku z cytryny, pierś z kurczaka.

Przygotowanie: Kurczaka zalej sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut. Cukinie umyj i pokrój w talarki, a cebulę w piórka. Cebulę wrzuć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy, dodaj cukinię i chwilę podsmaż. Całość skrop sosem sojowym. Następnie dodaj miód i 3 łyżki wody oraz rozmaryn. Danie duś 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Filety z kurczaka wyjmij z marynaty, usmaż na złoty kolor na pozostałym oleju. Podaj z cukinią. Oprósz solą i czerwonym pieprzem.

Pulpety z młodymi ziemniakami, cukinią i pomidorem

Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag małych ziemniaków, jajko, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, jogurt.

Przygotowanie: Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Do mięsa mielonego dodaj jajko, podsmażony boczek (wraz z odrobiną tłuszczu ze smażenia), posiekany szczypiorek i bułkę tartą. Całość dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe klopsiki. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż z każdej strony na złoty kolor.

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Obierz, ostudź i obsmaż na rumiano w piekarniku. Cukinię umyj i pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół i wszystko razem upiecz w piekarniku. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z solą, pieprzem i szczypiorkiem. Danie polej przygotowanym wcześniej sosem i udekoruj ziołami.

Warzywne szaszłyczki

Składniki: 5 pomidorów, 1/2 mniejszej cukinii, papryka pomarańczowa, bakłażan, sól, pieprz, 2 cebule, 3 gałązki tymianku, oliwa, 25 dag sera bałkańskiego.

Przygotowanie: Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Posól je i dopraw pieprzem. Pokrojone w plastry pomidory przełóż plasterkami innych warzyw. Całość zepnij wykałaczkami. Listki tymianku posiekaj i wymieszaj z oliwą. Piramidki posmaruj doprawioną oliwą i piecz na grillu przez 20 minut.

Roladki cukiniowe ze śliwką

Składniki: cukinia, olej, 10 dag szynki, torebka suszonych śliwek kalifornijskich, wykałaczki, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie: Śliwki namocz w letniej wodzie i odstaw na godzinę. W tym czasie cukinię pokrój w cienkie plastry, posyp ją solą i pieprzem. Następnie przesmaż na oleju, schłodź. Szynkę pokrój w cienkie paski.

Zwiń roladki: na cukinię połóż pasek szynki, na nią śliwkę i ciasno zwiń. Każdą roladkę zepnij wykałaczką i udekoruj kawałkiem pomidorka

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: cukinia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy