Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem
Perski kuku to placek z dodatkiem jajek, podobny do frittaty. Przepis na klasyczne kuku z ziołami i owocami berberysu zamieściłam w książce Persiana. Tutaj natomiast prezentuję ziemniaczany kuku własnego pomysłu z dodatkiem cukinii i smakowitego szafranu. Kuku świetnie nadaje się na piknik, bo jest pyszny także na zimno. Osobiście wolę go jednak na ciepło.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż papierem do pieczenia duże prostokątne lub kwadratowe naczynie żaroodporne. Skrop papier oliwą i rozsmaruj ją po całym dnie (możesz też użyć 2 mniejszych pojemników albo 16 foremek na babeczki, żeby zrobić pojedyncze porcje kuku).
Wbij do dużej miski jajka, dodaj do nich cukinię, ziemniaki, dymkę, szafran, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sól, dopraw całość pieprzem i mieszaj, aż składniki się połączą. Przelej masę do przygotowanego naczynia i upewnij się, że od górnej krawędzi zostało co najmniej 2,5 cm, żeby kuku nie wykipiało. Piecz go ok. 35 minut (albo 25-28 minut w wypadku mniejszych lub pojedynczych kuku), aż się przyrumieni i zacznie brązowieć. Żeby sprawdzić, czy jest gotowy, wbij nóż w jego środek - jeśli wyciągnięte ostrze jest lekko wilgotne, ale nie ma na nim płynu (czyli surowego jajka), kuku jest upieczony. Jeśli nóż jest mokry i brudny od jajka, piecz kuku jeszcze kilka minut.
Ostaw na chwilę kuku, żeby nieco przestygł, a następnie przewróć naczynie i wyjmij placek na deskę. Oderwij od niego papier, pokrój kuku na kawałki i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Przepis pochodzi z książki Sirocco Sabriny Ghayour, przekład Dorota Malina, wydawnictwo Insignis Media.