Cygański kociołek
Składniki
- 50 dag łopatki
- natka pietruszki
- 2 marchewki
- 3 cebule
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz
- łyżka mąki ziemniaczanej
- papryczka chili
- 7 małych ziemniaków
Przygotowanie
Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na godzinę, aż się namoczą. W tym czasie umyj mięso, osusz i pokrój w większą kostkę. Następnie podsmaż na patelni do zrumienienia i wlej pół szklanki wody. Gdy odparuje, przełóż je do wysokiego garnka.
Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na patelnię, na której podsmażałaś mięso. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 10 minut. Następnie wraz z sosem, który pozostał na patelni, przełóż do garnka z mięsem. Wlej około 2 szklanek wody.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i obrane ziemniaki oraz grzyby. Duś wszystko około 1,5 godziny. Na sam koniec duszenia wsyp chili, sól i pieprz.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli sos będzie za rzadki, możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, którą należy wlać do gotującego się gulaszu.
Zobacz także: