Cykoria zapiekana w szynce
Francuzi słyną z wyrafinowanej kuchni.
Składniki na 4 porcje: 4 kolby cykorii, sól, 8 plasterków gotowanej szynki, 4 dag masła, 3 łyżki mąki, 350 ml mleka, 2 łyżki bulionu w proszku albo przyprawy do zupy typu vegeta, pieprz, 7,5 dag startego żółtego sera np. gouda, gałka muszkatołowa, 1/2 pęczka dymek.
Kolby cykorii oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół. Włożyć do posolonego wrzątku, po 2 minutach wyjąć, przelać na sitku zimną wodą, dobrze osączyć. Każdą połówkę cykorii owinąć plasterkiem szynki.
Przygotować sos beszamelowy: w garnku stopić masło. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym mlekiem oraz 350 ml wody. Wsypać bulion i gotować, mieszając, 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Zdjąć go z ognia. Zetrzeć 5 dag żółtego sera i wsypać do beszamelu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornej formie ułożyć cykorie owinięte szynką. Polać beszamelem. Resztę sera zetrzeć, posypać składniki w formie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut. Dymki pokroić w plasterki. Posypać nimi wierzch zapiekanki ok. 5 minut przed końcem pieczenia.