Reklama

Cytrynowy filet z pieca

Dobrze nam znane mięso w zupełnie nowej odsłonie.

Składniki

  • 1 kg filetu z indyka
  • 1 cytryna
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 100 g szalotek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 500 g cukinii
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pomidorowego koncentratu
  • 2 pomidory


1. Filet z indyka opłukać, osuszyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić na cząstki. Zioła opłukać, osuszyć. Mięso natrzeć pieprzem i solą. Obłożyć gałązkami ziół i 2 cząstkami cytryny. Obwiązać bawełnianą mocną nicią. 

2. Czosnek i szalotki obrać. Cukinię i paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć. Warzywa pokroić na kawałeczki. W brytfance rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać szalotki i czosnek. Smażyć 5 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy oraz paprykę. Podlać 250 ml wody. 

3. Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 30 minut. W tym czasie pomidory pokroić w kostkę. Pieczeń podlać jeszcze jedną szklanką wody. Dołożyć cukinię, pozostałe cząstki cytryny i pokrojone pomidory. Poprószyć solą i pieprzem. Piec jeszcze 30 minut. Od czasu do czasu mięso polewać sosem z brytfanki. Pieczeń z warzywami wyłożyć na talerze. Udekorować ziołami. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy