Cytrynowy filet z pieca
Dobrze nam znane mięso w zupełnie nowej odsłonie.
1. Filet z indyka opłukać, osuszyć. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, pokroić na cząstki. Zioła opłukać, osuszyć. Mięso natrzeć pieprzem i solą. Obłożyć gałązkami ziół i 2 cząstkami cytryny. Obwiązać bawełnianą mocną nicią.
2. Czosnek i szalotki obrać. Cukinię i paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć. Warzywa pokroić na kawałeczki. W brytfance rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać szalotki i czosnek. Smażyć 5 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy oraz paprykę. Podlać 250 ml wody.
3. Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 30 minut. W tym czasie pomidory pokroić w kostkę. Pieczeń podlać jeszcze jedną szklanką wody. Dołożyć cukinię, pozostałe cząstki cytryny i pokrojone pomidory. Poprószyć solą i pieprzem. Piec jeszcze 30 minut. Od czasu do czasu mięso polewać sosem z brytfanki. Pieczeń z warzywami wyłożyć na talerze. Udekorować ziołami.
Zobacz także: