Reklama

Czarny las

To przepis na uproszczoną wersję ciasta Czarny las.

Składniki

  • 400 g śmietanka kremówka
  • 75 g gorzka czekolada
  • 3 szt. jajko
  • 250 g + 2 łyżki mąka
  • wiórki czekoladowe
  • 720 ml słoik wiśni
  • 200 g cukier
  • 200 g konfitura wiśniowa
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wiśniówka
  • 200 g masło
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • 2 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Wmieszać czekoladę i 100 g śmietany. Zmieszać 250 g mąki, kakao i proszek do pieczenia i również dodać do ciasta.

Wmieszać wiśnie. Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w 175 st. C przez 60-70 minut. Ciasto możesz udekorować bitą śmietaną.

Zobacz także:



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy